Sunday, February 21, 2010

planuri mai vechi devin noi... si se invechesc din dou

Din pacate colegii speologi au alte planuri anul asta (unii dintre ei, ca altii oricum nu fac nimic), astfel incat imi pun pofta in cui si anul acesta cu mersul in Vaucluse. Din pacate, speologia este o activitate de echipa. Proiectul ramane intr-un sertar...

Textul initial:
Pe langa reintoarcerea in Steinernes Meer pentru a termina ce mi-am propus in toamna anului 2009 si participarea la o expeditie extrema in Loferer Steinberge, anul acesta am in plan organizarea unei expeditii intr-o zona apropiata mie datorita expeditiei din aprilie 2001, Vaucluse.
Celebra emergenta a Frantei ce a intrat in manualele de hidrologie sub numele de izvor vauclusian, este alimentata de un platou calcaros de 1100Km2, Platoul Vaucluse. Acesta cuprinde Platoul D'Albion si este in fapt bazinul de receptie al fantanii Vaucluse marginit de muntele Lure la nord est si de muntele Ventoux la nord vest. Debitul maxim al emergentei este de 200l/s si se inregistreaza primavara. Pe langa aportul apelor de infiltratie, exista raul subteran d'Albion ce intersecteaza cateva avene din platou, pe numele lor Chateu (-90m), Trou du Vent (-140m), Jean Nouveau (-578m) si Caladaire (-667m). Trasarile efectuate au relevat legatura dintre debitul raului subteran si debitul Fantanii Vaucluse. Atingerea unui segment din acest rau subteran reprezinta o provocare la care vreau sa raspund anul acesta. O provocare si mai mare o va reprezenta gasirea sponsorilor si a partenerilor.

1 comment:

Bine ai venit. Ia o gura de OXiGEN !