Friday, January 15, 2010

Tehnologii noi la corzile statice


Intreteserea mantalei cu miezul au dus la ceea ce veti vedea in acest clip. Fiecare producator a gasit cate un nume pentru aceasta tehnologie: Edelrid - single braid construction, Courant - meetic technology, Korda's - titan, Beal - unicore.

Tipul acesta de deteriorare a mantalei este perfect posibil in cazul unui soc in blocator, moment in care cama va sfasia mantaua sau in cazul unei frecari repetate coarda-stanca.
Corzile statice de la ora actuala cu aceste tehnologii implementate sunt:

- Korda's Fina
- Courant Equirial
- Beal Spelenium unicore
- Edelrid Prostatic

Korda's a fost primul fabricant care a reusit producerea unei corzi cu diametrul inferior de 9mm ce a primit certificarea EN 1891 type B, datorita acestei tehnologii. Coarda se numeste FINA si are un diametru de 8,5mm. Au urmat Courant cu al lor 8,5mm Equirial si apoi Beal Spelenium 8,5mm unicore. Utilizarea corzilor de 8mm (neomologate !) nu cred ca mai are sens, diferenta de greutate dintre cele doua corzi fiind neglijabila. Aceste corzi fac parte din tehnicile "lejere" de echipare si sunt folosite numai de catre speologii cu mare experienta in expeditiile unde fiecare gram conteaza. La un astfel de diametru, o frecare a corzii pe stanca poate insemna o tragedie.

No comments:

Post a Comment

Bine ai venit. Ia o gura de OXiGEN !