Wednesday, December 23, 2009

Ciur Ponor

Imi propusesem de mult sa vad aceasta pestera legendara. Astfel ca am pornit in ea pe data de 28 noiembrie cu prietenii mei Vica si Tzupi. Explorările întreprinse în perioada 1982 – 1986, de cluburile bucureştene „Focul Viu”, G.E.S.S. şi C.S.E.R. au dus peştera la o lungime de 17.087 m şi o denivelare de 328 m (-303 m, +25 m). Totodata este cea mai mare strapungere hidrogeologica din Romania, apa ciurului iesind dupa opt sifoane prin Toplita de Rosia.
Am parcurs cavitatea pana la lacul sifonului terminal. Dincolo de el se trece cu scafandru autonom pentru a iesi prin Toplita de Rosia. Tura a durat 12 ore si ne-a solicitat destul de mult, nivelul apei fiind ridicat. Peisagistic, am recunoscut in ea mai multe pesteri. Sunt portiuni care aduc a Ratei sau a Vantului, un pasaj de Pargavului, o cascada a la Sura Mare. Toate acestea intr-o singura pestera...absolut superb.
Am parcurs numai traseul aval si imi propun sa vad cat de curand si portiunea amonte. Am reusit sa "trag" cateva cadre reusite datorita colegilor mei de tura rabdatori.

No comments:

Post a Comment

Bine ai venit. Ia o gura de OXiGEN !